Skip to main content

Veszprém a "Királynék városa"

Királyi sarjak lépteit őrzik az ódon, évezredek óta koptatott macskakövek, legendák egész sora vesz körül mindenkit, aki erre jár. Elődeink szerint Veszprém hét dombra épült, akárcsak a híres Róma. A város I. István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt és az első királyi pár idején élte fénykorát. Püspökséget alapítottak, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel a „királynék városává” emelte a települést. Az évszázadok rombolást és újjáépítést egyaránt hoztak. Padányi Bíró Márton püspök megszüntette a Vár apróházas, sikátoros jellegét, kialakítva a kanonok palotákkal szegélyezett reprezentatív Szentháromság teret, ezzel létrejött hazánk egyik legnagyobb lakott, történelmi Vár együttese, mely Veszprém top attrakciójának számít.
A Veszprémi Vár az egyházi emlékek és a modern művészetek otthona. Egyházi és történelmi emlékeket őriz a Szent György kápolna, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény valamint a Piarista templom, melyek rejtett kincseit egy andalító esti séta keretében érdemes felfedezni. A Vár fokáról letekintve pedig a Benedek-hegy, a Viadukt és a Séd-völgy nyújtotta pazar látvány tárul elénk. A Veszprémi Vár változatos turisztikai vonzerejét tovább növeli a Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ, amely 2011 őszétől várja a látogatókat. A megújuló Várnegyed történelmi falai között a kortárs hazai és nemzetközi képzőművészet remekeit is megcsodálhatjuk a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben, a Dubniczay Palotában, a Csikász Galériában, valamint a Magyar Építőipari Múzeum címeres téglagyűjteményét vehetjük szemügyre a Tegulariumban. A múzeumi barangolások végén fontos megemlítenünk, hogy Veszprémben található az egyik legkorábbi hazai kiállítóhely, a Bakonyi Tájház és ugyanitt, az Erzsébet-sétányon várja látogatóit a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum is.
Városunk másik nagy büszkesége a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, Magyarország első vidéki állatkertje. Napjainkban mintegy 150 állatfaj több mint félezer egyede él itt harmóniában, a természet ölelésében. Az elmúlt évek során sok-sok újdonságot kínál a vadaspark kicsiknek és nagyoknak, így a gyerekek kedvencét a Kölyökdzsugel játszóház és Terráriumot, a Csimpánzvilág nevű majombirodalmat és a zsiráfoknak otthont adó Afrika-házat. Az aktív turizmus szerelmeseit és az örökmozgókat Veszprém tárt karokkal várja, hiszem a Séd-völgy, a festői város smaragd ékszerdoboza mindenkit a természetbe csábít. A Séd-patak mentén túraútvonal vezet, a lombos fák, sétányok ölelésében nagyarányú parkosítást, kertépítést és zöldfelület-rendezést végeztek, újabb közparkot nyitottak meg a vendégek és a városlakók számára. Ismét látogathatók a sétaút mentén található egyedülálló Árpád-kori műemlékek, a Margit romok, a veszprémvölgyi apácakolostor romjai, valamint a Jezsuita templom.
Aki pedig a híres Telekom Veszprém kézilabdacsapat egyik mérkőzését szeretné végigtombolni, megteheti mindezt az impozáns Veszprém Arénában, Magyarország második legnagyobb vidéki sport és rendezvénycsarnokában.

Veszprém egész évben várja a fesztiválozókat. A tavaszi programok nyitányaként a legnagyobb kortárs hazai táncművészeket vonultatja fel A TÁNC Fesztiválja. Kultúránk és hagyományaink tiszteletére és ápolására tanítja a generációk tagjait a város egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Gizella Napok Összművészeti Fesztivál. Veszprém ad otthont az egyik legnagyobb hazai veteránautós túrának is, a Veszprém Classicnak. A VeszprémFest egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a magas minőségű magyar és nemzetközi produkciókat a klasszikus zenétől a jazz-en át az operáig kívánja bemutatni nézőinek a Vár csodálatos barokk főterén minden év nyarán. Változatos, művészeti értékeket hordozó rendezvények, mint a Folklórparádé és Világjava Estek várják a szórakozni vágyókat a Veszprémi Nyári Fesztiválon. Japántól Finnországig érkeznek fellépők a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválra és ezrek látogatják a Veszprémi Vigasságok népművészeti kirakodóvásárt. A nyár kellős közepén az Utcazene Fesztivál során különböző stílusú utcai formációk lepik el a belváros tereit és hangolnak, pengetnek, fújnak, dobolnak, énekelnek hajnaltól hajnalig. Élmény velünk… mert Veszprém nemcsak az örök gyermekekre gondol! A legkisebbeket várja a Kabóciádé Családi Fesztivál, ahol igazi kincseket rejt a bábok birodalma. Az év méltó lezárásaként pedig az Illatos Advent rendezvénysorozat gondoskodik a hangulatos karácsonyi készülődésről.

Ismerje meg ezerarcú városunkat, büszkén vállalt örökségünket; járja be Veszprém szűk utcáit és tágas tereit. Nálunk ezer élmény várja!

További információk a www.veszpreminfo.hu oldalon.